Hoe duurzaam is bamboe? Een uitgebreide gids

Bamboe is een duurzaam eco-gewas met vele toepassingen in textiel, huishoudelijke artikelen en hardware. Maar is Bamboe milieuvriendelijk en duurzaam?

Wat is bamboe?

Bamboe is een plant die op een boom lijkt en woekert. Omdat het weinig water nodig heeft om te groeien en geen pesticiden of herbiciden, is de teelt onderhoudsarm.
Er zijn meer dan 1.200 soorten Bamboe, en de meeste zijn zeer adaptief, vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid.
Zuidoost-Azië, Afrika, Latijns-Amerika en de zuidelijke staten van de VS kunnen allemaal de groei van Bamboe ondersteunen. Bovendien kunnen bepaalde soorten gedijen in koudere gebieden zoals het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.

Waarom is bamboe duurzaam?

Bamboe is om verschillende redenen duurzaam. Ten eerste is de teelt vrij eenvoudig. Boeren van Bamboe hoeven niet veel te doen om een grote productie te garanderen. Complexe meststoffen en pesticiden zijn zelden nodig. Bamboe, dat zelfs in de ondiepste, steenachtige grond kan groeien, kan zichzelf vanaf de grond aanvullen.
Als klap op de vuurpijl groeit Bamboe in slechts één groeiseizoen tot zijn volle hoogte. Het hout regenereert en komt het volgende seizoen even sterk terug als daarvoor, zelfs als het wordt gekapt en gebruikt voor hout. Dit wijst erop dat Bamboe milieuvriendelijker is dan sommige hardhouten bomen, die er meer dan een eeuw over kunnen doen om volwassen te worden.
Bamboe is een uitzonderlijk duurzaam gewas dat niet opnieuw geplant hoeft te worden, omdat het woekert, geen kunstmest nodig heeft en vanuit de wortels regenereert. Vergeleken met de katoenteelt, die veel water, pesticiden en arbeid vergt, zijn de voordelen duidelijk.
Bamboe is zelfs sterker dan staal. De treksterkte van Bamboe is dan ook 28.000 pond per vierkante inch. De treksterkte van staal is slechts 23.000 pond per vierkante inch. Ondanks zijn grootte en sterkte is Bamboe relatief eenvoudig te vervoeren, vooral op het platteland. Samen maken deze factoren Bamboe tot het perfecte bouwmateriaal.

Wat maakt Bamboe duurzamer dan plastic?

1. Bamboe is een zeer duurzame natuurlijke hernieuwbare hulpbron. Plastic is dat niet.
2. Plastic beschadigt niet alleen een aanzienlijk deel van ons milieu, maar doodt ook talloze dieren en zeedieren. In ieder geval is bamboe nog niet zover.
3. Bamboe kan over het algemeen gecomposteerd worden. De artikelen met chemische toevoegingen echter niet. Composteren van plastic is niet mogelijk. Slechts een klein deel van plastic kan worden gerecycled, wat veel energie kost.

Hoe kan Bamboe duurzaam worden gehouden?

Een milieuvriendelijke vervanger voor staal en hout is onbewerkt Bamboe. We kunnen de duurzaamheid van het materiaal handhaven door Bamboe te gebruiken voor meubels, vloeren en gebruiksvoorwerpen.
Ja, Bamboe is ongelooflijk licht. Het wordt geïmporteerd met een lagere koolstofvoetafdruk dan omvangrijkere materialen zoals hout.
Voordat we “milieuvriendelijke” goederen uit het buitenland importeren, moeten we overwegen lokaal te kopen. Kijk uit naar lokaal geproduceerde gerecyclede goederen. Wees dan tijdens het poetsen, bouwen of vegen zo duurzaam mogelijk!

Leave a Comment