Wat maakt duurzame kleding zo belangrijk?

Wat is duurzame mode?

Een manier van inkopen, produceren en ontwerpen van kleding die de voordelen voor de mode-industrie en de maatschappij in het algemeen optimaliseert en tegelijkertijd de impact op het milieu vermindert, wordt duurzame mode genoemd.
Kleding en accessoires die op ethisch en sociaal verantwoorde wijze zijn gemaakt of verkregen, worden bedoeld met de term “duurzame mode”.

Waarom is duurzame kleding zo belangrijk?

1. Creëert minder afval
Elke seconde wordt er op aarde een vuilniswagen textielafval gestort of verbrand.
Fast fashion-bedrijven, die wekelijks modetrends uitbrengen en deze volgen met laagwaardige, laaggeprijsde producten, zijn verantwoordelijk voor dit enorme afval.
Duurzame merken daarentegen geven de voorkeur aan kleding van duurzame materialen.

2. Zorgt voor eerlijke lonen en goede werkomstandigheden
Ongunstige arbeidsomstandigheden voor kledingarbeiders maken de productie van goedkope fast fashion kleding mogelijk.
Lange werkdagen, slechte veiligheids- en gezondheidsomstandigheden en constante druk om te produceren dragen allemaal bij aan een uitbuitingsklimaat voor arbeiders.
Duurzame kledingbedrijven daarentegen hechten er veel waarde aan om alle arbeiders een veilige werkplek en een eerlijke beloning te bieden.

3. Vermindert de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen
Fast fashion heeft een aanzienlijke CO2-voetafdruk door de productie van materialen, de verzending en zelfs de afbraak van textielafval op stortplaatsen. Denk aan de materialen acryl, nylon en polyester; de productie en verwijdering ervan vergen dus een aanzienlijke hoeveelheid energie.
Duurzame kleding daarentegen maakt gebruik van biologisch afbreekbare bestanddelen van natuurlijke of gerecyclede vezels.
Deze materialen groeien met weinig tot geen pesticiden of kunstmest, minder energie, minder water en weinig tot geen chemische bewerking.

4. Duurzame mode bespaart water
Een van de sectoren in de wereld die het meeste water verbruiken is de modebranche. Naast het gebruik van water is de productie van kleding schadelijk voor het milieu doordat zoet water wordt vervuild met gevaarlijke chemicaliën die in de waterwegen terechtkomen.
De meeste fabrikanten van duurzame mode daarentegen beperken de hoeveelheid water die gebruikt wordt om kleding te maken.

5. Duurzame mode spaart dierenlevens
Het gebruik van leer, bont en andere materialen afkomstig van dieren heeft gevolgen voor de dierenpopulaties, wat weer gevolgen heeft voor het voortbestaan van de mens op deze planeet.
Daarentegen beschermen wreedheidvrije en veganistische kledingbedrijven dieren door vervangers voor leer en bont in hun producten te gebruiken. Dit voorkomt dat dieren worden uitgebuit en gedood, terwijl het ecosysteem in evenwicht blijft.

Wat is duurzame kleding?

1. Hergebruiken wat al bestaat
Je kast bevat de meest milieuvriendelijke kleding. Ja, de meest duurzame oplossing is ook de meest economische. U kunt nog steeds het beste maken van wat er al is, als u dingen wilt veranderen of uw kast wilt aanvullen.

2. Bewuste materialen
Natuurlijke vezels hebben over het algemeen de voorkeur boven synthetische vezels zoals nylon en polyester.
Natuurlijke stoffen met weinig impact op het milieu zijn bijvoorbeeld hennep en linnen. Zoek naar stoffen van Tencel en andere merken van Lenzing.

3. Uw eigen waarden
Er kunnen meer factoren zijn die u hier zoekt. Misschien wilt u echt een bedrijf steunen dat bijdraagt aan goede doelen die uw waarden delen. Misschien wil je alleen veganistische kleding kopen.

4. Verantwoord gebruik van grondstoffen
Niet alleen zijn de meeste stoffen die in de mode worden gebruikt gemaakt van materialen die afkomstig zijn van fossiele brandstoffen, maar de meeste mode wordt ook geproduceerd in fabrieken die worden aangedreven door fossiele brandstoffen.
Bij echt duurzame mode moet rekening worden gehouden met waterverbruik en schadelijke chemicaliën (zoals het gebruik van natuurlijke kleurstoffen en organische materialen).

Hoe krijgen we een toekomst vol duurzame mode?

Met het bovenstaande in gedachten zijn er verschillende manieren om mode duurzamer te maken, zoals het gebruik van organische materialen, biologisch afbreekbare kleuren en het ontwerpen van ontwerpen die geen afval genereren.
Bedenk welke sociale of milieukwesties u het meest aan het hart gaan en maak van die kwesties uw topprioriteit als uitgangspunt voor duurzame mode.

Leave a Comment