DIY | Stof kleuren met Dylon textielverf

Ik zat er al een tijdje aan te denken om mijn kussenhoesjes te verven. En nu liep ik toevallig tegen een aanbieding aan 40% korting op Dylon textielverf. Deze aanbieding kon ik natuurlijk niet laten liggen! Voor het gemak voor de wasmachine versie gegaan. Komt dit wel goed of heb ik nu een groene wasmachine?

Wat heb je nodig voor Stof kleuren met Dylon textielverf?

  • Stof, in dit geval Kussenhoesjes (gemaakt van katoen, viscose of linnen of een mix)
  • Dylon textielverf (kleur naar keuze)
  • Wasmachine (of kies Dylon textielverf voor de handwas)

En nu aan de slag!

Stap 1 (weeg de stof)

Ten eerste weeg alle stof die je wilt kleuren. Ik wou eigenlijk nog een katoenen plaid verven maar dit was helaas te zwaar. Dus weeg je stof met bijvoorbeeld een keukenweegschaal. Het mag 600gram wegen, is je stof zwaarder dan kan het zijn dat de kleur lichter uit pakt. Natuurlijk kunt je altijd van een lichte kleur naar een donkere kleur gaan. maar om van een donkere kleur naar licht te gaan, moet je de stof eerst ontkleuren.

Stap 2 (de voorbereiding)

Plaats de stof vochtig in de wasmachine. Ik heb de kussenhoesjes eerst op een kort wasprogramma gewassen en kort gecentrifugeerd. Ook nieuwe kussenhoesjes moet je eerst wassen i.v.m. eventuele afwerkingen die in de stof kunnen zitten. Haal de stof even uit de machine en leg het niet-gevouwen terug in de wasmachine. Pak nu de Dylon textielverf, verwijder het etiket, de deksel (lipje) en plaats het rechtop boven op de vochtige stof.

Stap 3 (het wassen)

En nu spannende deel. Maar ook super simpel, laat gewoon de wasmachine zijn werk doen. Voor het beste resultaat voer een volledig katoenprogramma uit op 40 graden (op 30 graden mag, als dit nodig is vanwege de stof). Als het programma klaar is haal je de verpakking uit de wasmachine en was je de stof nogmaals op een volledig katoenprogramma, met wasmiddel. Haal de stof na het programma uit de wasmachine en hang het op te drogen. Hang de stof niet bij een verwarming of in zonlicht.

Stap 4 (reinigen wasmachine)

Als laatste reinig je nog even de wasmachine. Nu is het slim om sowieso de wasmachine af en toe te reinigen. Doe je dit nooit dan is dit een mooi moment om ook het filter schoon te maken ;). Onder bij je wasmachine zit een klepje, hier zit je filter. Bij mijn wasmachine zit een slangetje om water weg te laten lopen dit laat ik altijd leeglopen in een schaaltje. Vervolgens haal je het filter eruit en verwijder je alle troep. Plaats het filter terug en voilá een schoon filter.
En dan moet je nog even de wasmachine reinigen. Dit kan op 40 of 60 graden. Ik voeg soms wat Soda toe of spoel de machine om met schoonmaakazijn je kunt ook een wasmachinereinigingsmiddel gebruiken.

Dan nu het resultaat! Ik vind het echt een prachtige kleur. Beetje mosgroen (zou het zelf geen olijfgroen noemen, maar de kleur komt wel overeen met het etiket)

Deze kussens passen nu perfect bij de andere groentinten. Zoals ons vloerkleed en diverse accessoires. Wat vinden jullie van het resultaat?

Leave a Comment