Eindelijk na een lange tijd van regen, sneeuw en ijzel hebben we nu een paar lekkere lente dagen. Tijd om wat klusjes in de tuin te doen! Lees hier de tuinklusjes van april, gebaseerd op mijn eigen tuin & ervaring.

Overzicht tuinklusjes van mijn tuin april

Omdat ik het zo fijn vind om in mijn tuin te werken leek het mij leuk om vanaf vandaag af en toe wat tuin tips te delen. Onze voortuin is een kleine bloementuin boordevol paarse, blauwe en een paar wit en roze bloeiende planten. De achtertuin is geïnspireerd op oosterse tuinen met bamboe, hosta’s, varens en diverse siergrassen. Een overzichtsfoto volgt later dit jaar, aangezien de tuin nu nog wat kaal is.

Mijn tuin klusjes, april:

  • Bemesten van de tuin
  • Snoeien herfstaster
  • Snoeien van de Hortensia ‘Annabelle’
  • Onkruid wieden
  • Blad opruimen (alweer/nog steeds)

Bemesten van de tuin

Om de tuin een goede start te geven bemest ik de bloementuin altijd in de lente en in de herfst periode met een algemene meststof. Dit doe ik overigens ook bij nieuw aangekochte planten, later in het jaar.

 

Snoeien in April

In maart en april haal ik alle dode bloemen en takken van de planten. De herfstasters kun je ook al in maart snoeien. Ik had dan ook in maart al een deel gesnoeid en vandaag weer een deel gedaan. Je snoeit de dode droge takken af tot net boven de grond.

 

 

De hortensia Annabelle kun je drastisch terug snoeien tot zo’n 15 a 20 cm boven de grond. Wees niet bang. De plant loopt weer mooi uit tot een mooie volle plant. Ik heb als proef enkele stekken (gesnoeide takken) in de grond gezet in de hoop dat ik zo de plant kan vermeerderen. Voor nu heb ik de gehele plant kort gesnoeid, voor volgend jaar wil ik de tip van deboomdokter.be proberen. Waarbij je de hortensia Annebelle verdeelt over 3 jaar, elk jaar voor 1/3 snoeit.

Blad opruimen & onkruid wieden

Heerlijk dat lente zonnetje, bomen en struiken worden weer groen en de vaste planten schieten de grond uit. Het onkruid helaas ook. Als je de grond schoffelt laten sommige mensen het onkruid soms liggen, ik probeer altijd zoveel mogelijk alles te verwijderen. Zo komt het tenminste niet terug.

En er is helaas geen ontkomen aan. Ook nu moet ik weer bladruimen. Af vanaf februari bezig de tuin bladvrij te maken. Maar het einde is eindelijk is zicht!

De helleborus Orientalis bloeit al vroeg in het Seizoen en doet het uitstekend in een schaduwtuin.

10 Comments on Tuin klusjes | April

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *