Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk wel weten ben ik gek op de natuur en op planten. Een merk waarin deze 2 liefdes helemaal samen komen is Fair Flora. Want Fair Flora verkoopt eerlijke duurzame bloemen en planten. Ik had om eerlijk te zijn nog niet eerder van dit label (keurmerk) gehoord, maar ik ben wel direct onwijs enthousiast! Benieuwd waarom een fai flora plant een goeie keuze is, wat ze allemaal doen, welke doelen ze steunen en waar ze vleermuizenpoep voor gebruiken…

“Het label: Voor eerlijk en duurzame bloemen en planten van bewuste kwekers”

De kwekers

Samen met de kwekers wordt er hard gewerkt aan duurzame productie van bloemen en planten. Elke kweker wordt dan ook beoordeeld door middel van de Ecochain software om te kijken wat hun effect is op het milieu, zowel de CO2 uitstoot als gifstoffen, waterverbruik, etc. Om deel te kunnen nemen als kweker aan het Fair Flora label aan een  3 sterren status voldoen. Dit houd in:

★★★☆☆ Bewust duurzaam: afvalscheiding, gebruik van producten met verantwoorde oorsprong (papier, karton, veen).

★★★★☆ Oog voor de omgeving: zoveel mogelijk biologisch, overleg met stakeholders.

★★★★★ Gebruik duurzame bronnen: groene stroom en groen gas, minimaal 75% van het substraat is van verantwoorde oorsprong.

Mijn Ctenanthe Burle Marxii heeft een 4 sterren status en komt van de kweker VDE plant en is o.a. verkrijgbaar bij boompjevoorthuis in Zwolle. Ik had het zelf nog leuk gevonden als je de sterrenstatus op het etiket kon terug vinden. Zo kun je ook in de winkel de meest bewuste keuze maken.

” Het etiket is gemaakt van vleermuizenpoep en dit geeft voeding af voor de eerste 10 weken “

Goede doelen

Koop je een plant met het Fair Flora label dan steun je daarnaast ook nog eens een goed doel. Deze goede doelen zijn in lijn met de Sustainable Development goals, opgesteld door de VN.

De 7 goede doelen zijn:

  • 2Mothers | Helpt moeders met kinderen met een beperking in Bangladesh
  • La Tortuga Feliz |Zorgt met vrijwilligers voor de bescherming en opvang van zeeschildpadden en hun leefomgeving.
  • Work with Nature | Beschermt o.a. het regenwoud in Costa Rica en zorgt dat de lokale bevolking hierin betrokken zijn.
  • Stichting Dierenlot | Helpt (wilde) dieren in Nood in Nederland d.m.v. opvang, verzorging en het opnieuw uitzetten/behuizen.
  • Christian Childcare Programme | Bied hulp aan kinderen in Oost-Uganda d.m.v. scholing en werk.
  • Made Blue | Maakt schoon drinkwater in ontwikkelingslanden mogelijk. Schoon drinkwater voor iedereen.
  • Plastic Soup Foundation | Haalt plastic afval uit het water, en zorgt dat het er niet (meer) in komt.

Wil je naast je dagelijkse boodschappen ook je plantjes bewust shoppen dan kun je dus kiezen voor bloemen en planten met het Fair Flora etiket. Ik ga er vanaf nu op letten. Zo stond de Cissus discolor nog op mijn verlanglijstje en deze ook via de shops van Fair Flora verkrijgbaar. Ik wil alleen een kleinere variant dan 150 cm.

Het product in deze review is gratis toegestuurd door fair-flora.com

3 Comments on Fair Flora, duurzame planten & bloemen

  1. Goh, ik heb er nog nooit bij stil gestaan dat ook bij de aankoop van bloemen en platen je daar op zou kunnen letten. Volgende keer toch maar eens beter opletten.

  2. Interessant om te lezen. Leuk om te zien hoe je zelfs bij je planten en bloemen kunt denken aan de duurzaamheid. Ik kende Flair Flora nog niet, maar ga er zeker eens op letten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *