Mei plasic vrij: de maand om eens stil te staan bij al dat plastic wat we dagelijks weggooien en om te kijken of het ook anders kan. Ik ben vorig jaar al met dit avontuur begonnen en hoewel ik nog steeds tegen heel veel dingen aan loop en soms ook nog wel eens in de fout ga. Vind ik toch dat wij al goed bezig zijn. Wil je starten met een milieu bewuster leven, lees dan ook even deze 10 tips voor een mileubewuster leven die ik vorig jaar heb geschreven. Dit keer neem ik  de (dagelijkse) verzorgingsproducten onder de loep, zoals: shampoo, zeep, creme’s, wattenschijfjes en meer.

Dagelijkse dingen

Zoals gezegd schrijf ik een artikel over dagelijkse producten die ik heb veranderd en nog wil veranderen. Een van de struikelblokken waar ik tegenaan loop en jullie misschien ook wel. Hier in de buurt zitten niet heel veel winkels, een: Kruidvat, Jumbo, Action, Hema, Zeeman, Aldi, Albert Hein, Pets place, wat bloemenwinkeltjes, kappers, kledingwinkels, Primera, Hans Anders en dat was het zo’n beetje. Dan moet je al +15 km verder rijden voor iets meer keuze in duurzame/plasticvrije producten of ze dus online kopen. Ik ben dus vooral gaan kijken wat ik in de buurt kan kopen, voor het gemak en om het ook betaalbaar te houden.

duurzame verzorging

Een plasticvrije badkamer

De meeste plastic potjes in de badkamer zijn inmiddels leeg en voor de (dagelijkse) verzorging gebruik ik nu de volgende producten:

  • Shampoo | Mijn absoluut favoriet is de Seanik van Lush, een vaste shampoo (dus geen plastic verpakking). Hij heeft een heerlijke frisse geur dankzij de citroen, jasmijn en Acacia decurrens. Hij schuimt goed en je haar voelt na het douchen heerlijk schoon en fris aan. Daarnaast gaat deze shampoo écht ontzettend langs mee, wel enkele maanden. 55 gram voor €9,50 is het dan ook dubbel en dwars waard voor dat geld! Ik bestel hem niet voor niets al sinds 2012 steeds opnieuw, natuurlijk samen met wat andere heerlijke Lush producten. Dan komen we aan bij het enige nadeel (voor mij): er zit hier geen Lush in de buurt. Dat betekend online bestellen of een citytrip maken.
  • Zeep | Van douchen, wassen tot je handen wassen, dan wil je toch een fijne zeep gebruiken. Ik kocht de Vinolia zeep, verkrijgbaar bij de Kruidvat en bij de supermarkt. En hij valt mij zeker niet tegen: de zeep is zacht voor de huid, ruikt verrukkelijk, is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en komt in een kartonnen verpakking! Om al deze redenen wil ik proberen om hiervan ook een vloeibare zeep te maken (voor de keuken) en een wasmiddel.
  • Conditioner | De conditioner van Herb & Bløm vond ik bij de action. De verpakking is gemaakt van gerecycled plastic en de conditioner bestaat voor 95% uit natuurlijke ingrediënten. Ik vind het zelf een fijne conditioner (lekker zachte haren) alleen vind ik de geur wat minder. Hij kost €1,69 en naast de conditioner hebben ze ook een shampoo, handzeep, douchegel en bodylotion in dezelfde prijsklasse.
  • Gezichtsverzorging | Voor gezichtsverzorging en reinigers koop ik nu al een tijdje de kruidvat Originals lijn. Deze komen in een glazenpotje met plastic deksel, dus niet helemaal plasticvrij. Maar ik vind ze persoonlijk ontzettend fijn voor mijn zeer gevoelige huid. Daarnaast is het een betaalbaar product €1,99 voor een dag/nachtcrème. Een verpakkingsvrije gezichtsverzorging van Lush is een beter alternatief. Maar ik heb bij Lush nog niks gevonden wat echt goed werkt voor mijn huid.
  • Wattenschijfjes | In plaats van wattenschijfjes heb ik zelf schijfjes gemaakt van katoendraad. Ik heb 2 versies gehaakt: een dun enkel schijfje en een dikkere waarbij ik 2 schijfjes aan elkaar heb gehaakt. De uitleg hiervan volgt z.s.m. Gooi de schijfjes na gebruik in een waszakje en was ze uit om ze later opnieuw te gebruiken.
  • Tandenborstel | Zoals ik bij het artikel van Susty al vertelde heb ik ook een tandenborstel van gerecycled bamboe gekocht. Ik moest eerst wennen aan de zachte haren en de textuur van de bamboe. Maar nu na enkele weken poetsen vind ik het een prima tandenborstel. De haren blijven ook mooi

Badkamer verder plastic vrij maken

De volgende stap voor de badkamer is: proberen om de badkamer voor 95% plastic vrij te krijgen. Dat betekend o.a. het vervangen van de deo, overstappen op een vaste conditioner, haargel , haarlak, tandpasta vervangen en ik trek voor nu nog even een grens bij de maandelijkse vrouwen producten. Kortom er zijn nog genoeg producten die ik wil/kan verruilen voor plastic vrije varianten. In sommige gevallen heb ik al andere producten getest, maar nog geen goed alternatief gevonden (zoals b.v. de deo). Ook vind ik het belangrijk dat de producten betaalbaar zijn en doen wat ze moeten doen. Dus mochten jullie nog tips hebben voor goede alternatieven, let me know!

Bloggers met een groene missie

Wil je meer lezen over duurzaamheid en kijken wat andere bloggers doen op gebied van mei plastic vrij. Ga dan naar onze facebook pagina bloggers met een groene missie. Zo houdt Karin van goddessinabox.be een dagboek bij over haar plasticvrije maand. Echt een aanrader!

1 Comment on Mei plastic vrij: Plasticvrije verzorgingsproducten

  1. ik bots er inderdaad ook tegen aan. Maar er zijn inderdaad al heel wat alternatieven. Alleen de tandenborstel, die is bij mij elektrisch en dat zal ook zo blijven: ik heb dit echt nodig voor een goede tandhygiëne. Al borstel ik nog zo goed met een andere borstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *