Eigenlijk dacht ik een tijdje dat ik best milieubewust bezig was. Ik doe weinig tot geen impuls aankopen, hergebruik spullen, scheid het afval, de verlichting in huis is bijna allemaal LED-verlichting en de nieuwe apparatuur in huis is A+ of hoger. Sinds ons afval scheiden en via de gemeente een aparte container hebben voor het metaal/plasticafval worden we toch heel erg op de feiten gedrukt. Wat hebben we veel plastic afval! Terwijl wij maar een huishouden zijn van 2 personen. Als ik puur kijk wat wij tweetjes maandelijks weggooien in de plasticcontainer. Dan vind ik dit best schrikbarend. Dat moet ook anders kunnen!

Mijn uitdaging is om nog milieubewuster te leven, hier kom ik zeker nog even op terug. Wil je net als mij milieuvriendelijker leven? Deze tips kun je direct toepassen, ze zijn simpel en kost je hooguit een beetje tijd.

10 tips voor een milieubewuster leven, die je direct kunt toepassen:

 1. Afval scheiden. Gelukkig hebben we in Nederland statiegeldflessen en kun je bij de meeste gemeentes je afval scheiden. Zo scheiden wij ons plastic/metaal, groenafval, papier en gaat het glas naar de glasbak. Maar ook oude batterijen, elektronica, verfbussen, lampen en (frituur)olie gaan naar de speciale afvalbakken. Meer weten over welk afval in welke afvalbak thuis hoort? Zie de afvalscheidingswijzer.nl Oude apparaten en lampen kun je bij veel bouwmarkten inleveren, zie www.wecycle.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt. Batterijen en olie kun je vaak al bij een supermarkt in de buurt inleveren. Het kleine beetje wat dan over blijft gaat vervolgens in de grijze container.
 2. Kies voor duurzame materialen. Zoals bijvoorbeeld producten van bamboe, FSC-gecertificeerd hout, linnen en katoen. Kies materialen die het milieu minder belasten, biologisch afbreekbaar zijn of goed de recyclen zijn. Ga vooral bij alledaagse gebruiksvoorwerpen en wegwerp artikelen zoals: afwasborstels, wattenstaafjes, make-up artikelen, zeep, shampoo, schoonmaakmiddelen voor een beter alternatief.
 3. Ruim rondzwervend afval op. Ja het is een beetje raar om een ander zijn troep op te ruimen. Maar het is een kleine moeite om af en toe te doen, vooral als nog geen 10 meter verderop een prullenbak staat. Het geeft daarnaast ook een goed gevoel.
 4. Koop producten van bedrijven die ook milieubewust bezig zijn. Bedrijven die recyclen of bijvoorbeeld volgens de cradle to cradle methode werken. Bedrijven die volgens de cradle tot cradle methode werken kiezen voor schonere grondstoffen die bijna of volledig te zijn hergebruiken of biologisch afbreekbaar zijn.
 5. Vervang verlichting in huis voor LED-verlichting. Zorg dat je bijvoorbeeld standaard LED-verlichting in huis hebt liggen (meestal is dit voor een E27 fitting). Zodra de oude lamp vervangen moet worden, kun je deze direct vervangen voor een LED-lamp. Laat ook de lampen in huis niet onnodig branden.
 6. Geef oude spullen een tweede leven! Geef het weg, verkoop het via marktplaats of breng het naar de kringloopwinkel. Oude meubels, banken, zware kasten en tafel worden vaak (mits ze schoon en netjes zijn) gratis opgehaald.
 7. Wil je iets invriezen of in de koelkast bewaren? Ga i.p.v. plasticzakjes en vershoudfolie voor stevige bakjes die je kunt hergebruiken.
 8. Bij de meeste energieleveranciers kun je kiezen voor groene energie. Zonnepanelen op je dak zijn een flinke investering, een keus die niet iedereen kan maken. Wil je toch groene stroom, ga gewoon voor een energieleverancier die groene stroom aanbied. Trek in de winter een lekker dikke trui aan of ga met een warm plaid op de bank zitten. Dan hoeft de verwarming ook minder snel aan.
 9. Pak i.p.v. de auto eens de fiets of ga wandelen. Vooral als het gaat om kleine boodschappen of een leuk evenement in de buurt.
 10. #STOPMETPLASTIC Vermijden afval en maak bewuste keuzes. Afval kun je bijna niet vermijden. Maar je kunt wel proberen om zoveel mogelijk te stoppen met het gebruiken en kopen van plastic. Koop producten pas als je het echt nodig bent, zo gooi je minder snel iets weg. Kijk ook om je heen, misschien ligt in hetzelfde schap wel een beter alternatief.

Bloggers met een groene missie

Toevallig zijn er een aantal andere bloggers ook met dit onderwerp bezig en onder de naam “Bloggers met een groene missie” zullen wij in de maand september allemaal een blogpost over dit onderwerp uitbrengen. Zo heeft Debby van barcelonamom.com een interessant stuk geschreven met de titel “Plastic recycling voor een beter milieu” En na mij zal Mirjam van eengoedverhaal.nu een artikel plaatsen. Benieuwd naar meer berichten van de bloggers met een groene missie? We zijn ook te volgen via facebook

Heb je misschien nog een goede tip om te delen of ga je een van deze tips toepassen? Laat het mij weten via een reactie.

21 Comments on 10 tips | milieubewust leven

 1. Heel veel van deze punten doen wij ook al. Wij zijn zo’n 10 jaar geleden al begonnen plastic te scheiden. Wij evrzamelen dat en brengen het (gratis) naar de milieustraat (niet alle plastic wordt hier namelijk opeghaald, alleen flessen, flacons). Toen wij daar destijds aan begonnen schrokken we echt hoe groot het aandeel plastic afval van je totale afval is. Ineens hadden we (naast papier en groenafval eruit te halen) bijna geen huisvuil meer. En nu, zelfs bijna 10 jaar later, is er in die zin weinig veranderd, dat nog steeds een grote berg plastic afval overblijft. Nu kun je op steeds meer plekken groente en fruiit in stoffen of papieren zakken meenemen, maar het meeste is toch nog steeds inplastic verpakt. Daar valt echt wel wat te halen.

  • Ja verschrikkelijk, je kunt er soms ook echt niet om heen. Gelukkig kun je bij de jumbo met een barcode scanner je boodschappen doen. Fruit en groente wegen, sticker scannen en gewoon in je eigen tas doen.

 2. Goed blog!! Ben het met je eens dat er veel te veel plastic rond gaat. Waarom alle groente en fruit in plastic zakjes verpakken? Ik snap dat niet. Niet als al die flesjes water? Ik vond de maand: Mei plastic vrij, goed gevonden. En vind dat er meer maanden in het teken zouden moeten staan om mensen bewust te maken van hun gedrag.

 3. Grappig. Ik raap regelmatig wat van straat op. En vaak ruim ik in openbare toiletten ook wc-papier op wat mensen laten vallen en laten liggen. Het is een kwestie van even omschakelen. Natuurlijk doe ik het niet altijd. Soms ziet het er gewoon te smerig uit. Maar bijvoorbeeld met de wc-borstel iemands ‘shit’ (letterlijk) opruimen? Ook dat doe ik weleens.

 4. Goed bezig! Ik word er zo boos van dat hier in België het plastic niet gerecycleerd maar verbrand wordt… Plastic statiegeldflessen kennen ze hier ook niet. Maar eerlijk is eerlijk; je vind hier wel heel weinig zwerfafval.

  • Het zwerfafval gaat denk ik nog wel meer uit de hand lopen. Ze willen hier invoeren dat je betaald voor het gewicht van de grijze container wanneer deze wordt geleegd. Dit is nog wat vaag en het motiveert mensen denk ik ook niet om alles goed te recyclen.

 5. Sinds ik aan afvalscheiding doe, valt me ook op hoe groot het percentage aan plastic en metaal is. Dit zette me aan het denken. Mooi, dat recyclage mogelijk is. Niet alles kan echter gerecycleerd worden. Daarom hoop ik dat er ook een duurzame manier voor afvalverbranding ontstaat, die vermijdt dat afval of schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen.

 6. Ik probeer ook te kiezen voor zoveel mogelijke duurzame materialen in huis. Daarnaast probeer ik al mijn afval zo goed mogelijk te scheiden, zodat dit gerecycled kan worden. Vooral metalen en plastic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *