Een oud kastje, tafel, krukje opknappen. Dat kun je zelf! Heb je een oud meubel, met een nieuw likje verf knapt hij ontzettend op en daar hoef je helemaal niet handig voor te zijn. Belangrijk is goed schuren, schoonmaken en houd je aan de omschrijving van het etiket op de verfpot. Ik ging een tijdje geleden aan de slag met een oud kastje voor onze hal. Nu had ik deze post al veeeel eerder willen schrijven, maar mijn vriend en ik kregen beide de griep. Gevolg: paar dagen koorts en de dagen erna ontzettend moe. Maar nu is de post eindelijk online! Dus. Wil je ook een oude tafel, kast, krukje of iets anders opknappen. Dit is mijn uitleg, met tips.

Dit kastje, met zijn vele gebreken was maar €5,-!

Kastje voor de gang

Via marktplaats kwam ik na lang zoeken eindelijk een hal kastje tegen, met de ideale maten. Wij hebben namelijk een zeer kleine smalle gang. De ruimte is beperkt door een radiator, trap, voordeur, wc deur, deur naar de woonkamer, deur naar de keuken, kelder deur en ja ook nog een deur met daarachter de meterkast. Tussen de woonkamerdeur en het muurtje van de meterkast zit net een stukje ruimte (30x40cm) voor een klein kastje.

Als je je netjes aan de voorschriften houdt, kan het bijna niet mis gaan.

Verfsoort

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten verf te koop. Van de zijde- en hoogglans op terpentine basis, op waterbasis, olie met een kleurtje, white- greywash, lak, beits tot krijtverf. Wil je de houtstructuur behouden dan kies je voor een olie, white- greywash of beits. Liever een fris kleurtje, dan ga je voor een dekkende verf op water- of terpentine basis of voor een krijtverf. Ik heb in dit geval gekozen voor een zwarte matte verf op waterbasis. Welke verf je ook kiest het is altijd verstandig om het etiket te lezen. Let dan met name op het nodige voorwerk, droogtijd, verwerking temperatuur en welke bas

is de verf is. Als je je netjes aan de voorschriften houdt, kan het bijna niet mis gaan.

Een goed begin, is het halve werk

Het voorwerk, vind ik het minst leuke om te doen. Maar het is wel belangrijk! Omdat ik mijn kastje met een dekkende verf ging behandelen heb ik alles grof geschuurd en daarna met een sopje met ontvetter en schuursponsje afgenomen. Ik gebruik een schuursponsje om moeilijke hoekjes en kieren te bereiken en eigenlijk nog een keer lichtjes te schuren! Laat het meubel daarna goed drogen.

 

Kastje verven

Dit kastje is erg oud en er zaten al vele lagen verf op. Omdat ik niet weet wat er allemaal op is gemeerd, heb ik gekozen om een grondverf te gebruiken. Na de laag grondverf nog een keer licht schuren (met fijn schuurpapier). En dan kan het leuke werk beginnen! Namelijk het meubel in de gewenste kleur verven. Tijdens elke laag moet je weer wachten tot de verf droogt, dan lichtjes schuren en de volgende laag aanbrengen.

Het eind resultaat, een mooi zwart hal kastje met opbergruimte voor schoenen en lade voor losse spulletjes zoals handschoenen.

Links voor | Rechts na

 

Heb jij je meubels geverfd of denk je er aan om dit te doen? Zou je dan een van deze tips gebruiken of heb je een andere manier van werken?

22 Comments on DIY | Zelf een meubel opknappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *